Ενσύρματη δικτύωση με χρήση της ηλεκτρικής καλωδίωσης


Σε κάθε οικιακό δίκτυο wi-fi μπορούν να διασυνδεθούν οι συμβατές ηλεκτρονικές συσκευές μεταξύ τους και με το internet, ενώ παρέχεται η δυνατότητα κρυπτογράφησης των δεδομένων ώστε να είναι κανείς σίγουρος (όσο μπορεί να είναι) πως τα αρχεία του δεν θα υποκλαπούν! Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως τα ασύρματα δίκτυα δεν έχουν και μειονεκτήματα: οι ταχύτητες αναμετάδοσης αγγίζουν τα όριά τους, ενώ συχνά εμφανίζονται προβλήματα σήματος όταν μεταξύ του ασύρματου router και του τερματικού παρεμβάλλονται αρκετά φυσικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα τοίχοι. Επίσης, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν για τις πιθανές επιπτώσεις που έχει στον άνθρωπο η ακτινοβολία από τα δίκτυα wi-fi.

Η τεχνολογία Powerline ή αλλιώς τεχνολογία HomePlug αξιοποιεί την υφιστάμενη ηλεκτρική καλωδίωση της κατοικίας για τη μεταφορά δεδομένων κατά κρυπτογραφημένο τρόπο. Η διασύνδεση της κάθε συσκευής με το οικιακό δίκτυο πραγματοποιείται με τους powerline ethernet adapters, μέσω των οποίων επίσης εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο internet. H τεχνολογία Powerline υπόσχεται ονομαστικές ταχύτητες μετάδοσης που αγγίζουν τα 1 Gbps και τέτοια σταθερότητα που επιτρέπει την απρόοσκοπτη παρακολούθηση ταινιών από το PC στην TV.

Η δημιουργία του δικτύου είναι εξαιρετικά απλή καθώς απαιτούνται τουλάχιστον δύο (2) ethernet adapters. Ο πρώτος συνδέεται με τον router και με τον πλησιέστερο σ’ αυτόν ρευματολήπτη και κατ’ αυτό τον τρόπο η ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού μετατρέπεται σε ενσύρματο δίκτυο. Ο δεύτερος ethernet adapter τοποθετείται σε οποιοδήποτε ρευματολήπτη κοντά στον οποίο πρόκειται να γίνει η σύνδεση ενός desktop ή laptop ή μιας παιχνιδοκονσόλας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόληξη όλων των ηλεκτρικών καλωδίων στον ίδιο ηλεκτρικό πίνακα. Είναι ευνόητο ότι για  κάθε νέα συσκευή που πρόκεται να διασυνδεθεί, απαιείται η αγορά ενός powerline ethernet adapter. Στο ακόλουθο link φαίνεται σε απλά βήματα η δημιουργία ενός powerline δικτύου.

Οι τιμές των powerline ethernet adapters, σήμερα στην αγορά κυμαίνονται από 45€ έως 200€ περίπου, με τη διαφοροποίηση αυτή να αιτιολογείται  από τον παρεχόμενο αριθμό (ένας adapter ή kit των 2) και τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Ενδεικτικές πηγές για έρευνα αγοράς: plaisio και e-shop.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s