Η Μυτιλήνη στο γύρισμα του 19ου αιώνα


Σπάνιο και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό ενός Τσέχου φωτογράφου που κατέγραψε τη ζωή και τα γεγονότα στη Μυτιλήνη των αρχών του 20ου αιώνα, θα εκτίθεται (από Τρίτη 4 Μαϊου) στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Η έκθεση -αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας του υπεύθυνου του διαδικτυακού τόπου www.lesvosoldies.gr κ. Γεράσιμου Μπεκιάρη και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών- αποτελείται από σπάνιες φωτογραφίες και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό του Τσέχου Fritz Joseph Mraz.

Ο γεννημένος στη σημερινή Τσεχία, Fritz Joseph Mraz, ήρθε στη Μυτιλήνη περί το 1890. και έζησε στο νησί για πολλά χρόνια, απαθανατίζοντας με το φακό του σημαντικά ιστορικά γεγονότα, αλλά και την καθημερινότητα του τόπου. Ερωτεύεται το νησί και μια Μυτιληνιά, κάνει οικογένεια ανοίγει τουλάχιστον δύο διαφορετικά φωτογραφεία, συλλαμβάνεται και εξορίζεται -λόγω υπηκοότητας- κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την λήξη αυτού, επιστρέφει στην λατρεμένη του Λέσβο όπου και ζεί μέχρι τον θάνατό του γύρω στο 1930. Φωτογραφίζει όλα τα ιστορικά γεγονότα που έζησε η -υπό οθωμανικό ζυγό ακόμα- Μυτιλήνη καθώς και τα γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι την απελευθέρωσή της το 1912, όπως τη κατάληψη του λιμανιού της Μυτιλήνης από το γαλλικό στρατό, το κίνημα και το σύνταγμα των Νεοτούρκων, την αποβίβαση στη Μυτιλήνη του ελληνικού στρατού το 1912.

Εκτός από τις ιστορικές φωτογραφίες του, έχει αποθανατίσει την πόλη της Μυτιλήνης, όλες τις αλλαγές της εικόνας της καθώς και τα διάφορα μέρη της Λέσβου και την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της, ενώ έχει κάνει πολλά φωτογραφικά πορτρέτα. Και όλα αυτά με το δικό του μοναδικό τρόπο με την ευαισθησία του και την αγάπη του για την δεύτερη αλλά «πρώτη» στην καρδιά του πατρίδα του.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιουνίου. Αξίζει να πάει κανείς. Μυτιληνιός ή όχι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, 2/5/2010

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s